GSOMEM / GAZİANTEP SANAYİ ODASI MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

GAZİANTEP MODEL FABRİKA NEDİR?

GAZİANTEP MODEL FABRİKA NEDİR?

GAZİANTEP MODEL FABRİKA NEDİR?

Türkiye’de Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Merkezi (Model Fabrika) kurulması amacını taşıyan proje kapsamındaki Gaziantep Model Fabrika; Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde hayata geçirildi. Model Fabrika sanayiye model olmak üzere geliştirilmiş bir fabrikadır. Gerçek bir ürünü, üretimi için gerekli makina ve donanımı ve üretim süreçleri vardır. Bu üretim süreçleri üzerinden hazırlanan teorik ve uygulamalı müfredat ile Endüstri 4.0 yolunda yaşanması gereken dönüşümün 3 evresini işletmelerin karar vericilerine ve liderlerine uygulatarak deneyimlemelerini sağlar ve kendi işletmelerinde dönüşümü başlatmaları için ufuk açar.

 

Gaziantep Model Fabrika‘da ürün olarak dijital market terazisi seçilmiştir. Terazi üretiminde 3 farklı üretim teknolojisi kullanılmaktadır. Bunlar; plastik enjeksiyon teknolojisi, talaşlı imalat teknolojisi ve sac işleme teknolojisidir ve böylece Gaziantep Model Fabrika Türkiye’nin en kapsamlı Model Fabrika’sıdır. Model Fabrika bu teknolojiler ve üretim süreçleri üzerinden sektörlerden bağımsız her imalat sanayine hitap edecek uygulamalar ile dönüşümün başlangıç evresi olarak önce geleneksel üretim şartlarını, daha sonra yalın dönüşümün hayata geçirildiği yalın üretim şartlarını ve son olarak Endüstri 4.0 dijital unsurların entegre edildiği yalın dijital üretim sistemlerini deneyimletmektedir. Böylece işletmelerin dönüşümü başlatabilmeleri için bir yol haritası ve sistematik sunulmaktadır.

 

Gaziantep Model Fabrika’da özellikle KOBİ’ler, yalın ve dijital dönüşüm müfredatı ile bu yönde gelişmelerini başlatacak kapsamlı eğitim ve danışmanlık desteği alabilecekleri gibi modülleri ayrı ayrı da alabilmektedirler. ERP devreye alma, Kalite Yönetim Sistemleri, İSG gibi işletmeler için kritik konularda da eğitim ve danışmanlık desteği de alabilmektedirler. Gaziantep Model Fabrika işletmelerin iyileştirme, geliştirme ve dönüşüm süreçlerinde ilk başvurmaları gereken adrestir.

 

KURULUŞ AMACI

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Raporunda dijitalleşen dünyada, pazar değil, yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, paydaşların katkılarıyla, Türkiye’nin “Milli Teknoloji Güçlü Sanayi” vizyonunu gerçekleştirmede stratejik raporun yol haritası olacağını, bununla birlikte “Yüksek Teknoloji ve İnovasyon”, “Dijital Dönüşüm ve Sanayi Hamlesi”, “Girişimcilik”, “Beşeri Sermaye” ve “ Altyapı” olmak üzere 5 ana bileşenden oluşan stratejimiz doğrultusunda, ülkemizi sanayi ve teknoloji alanlarında 2023 hedeflerine taşınacağını belirtmiştir.

Hedef Kitle: Başta KOBİ’ler olmak üzere imalat sanayi işletmeleri

Proje Sahibi: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürlüğü

Bu projenin esas amacı başta KOBİ’ler olmak üzere imalat işletmelerinin verimliliklerinin sürdürülebilir bir şekilde artırılmasına yönelik etkin bir araç olan model fabrikanın Gaziantep’te hayata geçirilmesidir.